Selamat datang ke Ruang Nadia Isa.Terima Kasih kerana sudi melawat blog ni.Jangan lupa FOLLOW ye. Kalau rajin tinggalkan komen anda dan 'LIKE' blog ni.

Follow me on Twitter

Monday, May 23, 2011

ATOK

Tok Bun !!
Itulah panggilan aku dan adik-beradik aku gelarkan atok kami.. atok belah papa.. hahahah.. Kitarang je panggil dengan gelaran tu.. Nak tau tak sebab apa? atok aku tu suke berkebun so masa kecik-kecik kan pelat.. nak pnggil "KEBUN" x lepas... lidah x smpai.. heheh.. so panggilah tok bun dan sampai sekarang melekat panggilan tu.

Hurmmm,.. mesti pelikkan kenapa tiba2 aku cite pasal atok aku ni.. hehehe.. ntahl napa tiba-tiba je rasa nak cerita..haha..

Atok aku ni mmg tersangat rajin berkebun.. Tengok je la kat rumah dia.. semua pokok ada..Strawberry , anggur x de la eh ..Standard ada kt kampung pokok rambutan.. kelapa.. waa..slurpp.. suka air kelapa muda. Mangga.. Tapi kt rumah atok aku macam2 ada.. memang jimat kalau tinggal sana.. Yela pisang, cili, daun kari, daun kunyit, lada hitam, limau kasturi, daun kesum, bunga kantan, daun bawang, daun sup semua lah ada.. tak payah beli ..Nak petik je ! Macam2 ada !!

Daun kesum..

Pisang apa eh? aku buat jenis pisang la..biasalah. x berpa minat pisang


lada hitam

bunga kantan..klu mask laksa sedap ni..

Tadi atok aku datang rumah aku.. serius dia x bagi tau nak datang.. senyap2 je masuk, buka pagar !! Nak suprisekan aku ke??!! hahaha...

Tiba aku yang tengah buat report ni..ehem..ehemm.(.report yg tak pernah siap-siap ni ) terkejut.. Macam ada orang kat luar tu!! So aku pon pergi tengok kat luar !! 

Laaaaaaaaaaa.... Tok Bun rupanya !! Aku pun panggil adik aku...

Sufri...sufriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... Tok Bun datang ni..

Nak panggil mama aku dan yang lain, dorang tak ada.. mama aku hantar adik aku tuisyen(Biasalah nk SPM kan)...

Tiba-tiba atok aku hulur 1 guni ni..

Nah, kakak pergi bawak msuk.. Atok nak guni ni.. :Letak buah2 dlam tu kt tempat lain.. Aku ni ingat stau guni je la... Last2 ada 1 guni lagi menunggu!! haaaaaaaaaaaaa... ambik kau nadia !!
Nak tau apa dalam guni tu? yang ada Kelapa tua ! hehe. pisang !! mcm2 pisang..aku xtau nama..hahahha..aku x kenal pisang sgt ! aku tau pisang tabduk dangan pisang emas je! dan  jagung !! waa.. i love u la tok bun !! Dah lama aku x makan jagung !! slurppp...




Then atok aku bukan bawak tu je.. dia bagi lagi sepasu DAUN KARI !! hahah.. hari2 la aku makn kari.. dan pokok limau kasturi.. hurmm.. wangi!!




Then kat belakang rumah aku ni ade lah tanah kosong!! Nak tau apa atok aku buat?? Dia pergi tanamnya pokok pisang...huhuhu.. x lama lgi berbuahlah!! sapa2 nak pisang. meh datang rumah aku ok! Selain tu rumah aku pon ada daun kunyit! serai..semua atok aku tanam tau!!Alovera pon ada(mama aku tanam).. Atok aku mmg rajin.. Datang-datang je capai cangkul .. Tula beza org tua dengan yang muda sekarang... contoh yang lebih tepat dan dekat.. aku la... pemalas.. hahaha...


Nak tengok tak atok aku yang segak bergaya tu? 
Taddaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Hah !! ni atok aku... sebelah tu adik aku..
sama x muka dorang?



Itu sahaja kisah atok aku.... hehehe


Dah habis baca? kalau suka sila LIKE

0 budak-budak comot:

 
Segala yang tercatat di atas adalah Hak Milik Terpelihara Nadia Isa